***

Om platsen

Nerja

Hur gammalt Nerja är är okänt men man har hittat skrifter daterade runt 900-talet. Det är text skriven av Ibn Sadi, en arabisk poet. Han skrev om den vackra lummiga marknadsstaden med utsikten som vette mot Afrika…
Grottorna, Las Cuevas, berättar att man bodde i Nerja redan under stenåldern, dvs för mer än 25 000 år sen. Sen den tiden har vägarna trampats och omgivningen byggts av både morer, romare och greker. Arabernas namn för Nerja var Naricha eller Narija vilket betyder frodig vattenkälla.

Frigiliana

Denna vackra lilla bergsby ligger 400 meter över havet och har anor tillbaka till 3000 år f.Kr. Byn var bebodd av, förutom morerna, även fenicierna och romarna. Byn är döpt efter borgen som romarna byggde och benämnde Frexinius vilket senare gav staden namnet Frigiliana.

Byn är vida känd, förutom för sina moriskt vitkalkade stenhus och vackra läge, för sin olivproduktion, sina druvor och sina fikon.

Frigiliana är en fredens plats. Fyra dagar, årligen, i slutet av augusti firar man Festivál de las tres Culturas. Det är en festival som hyllar regionens historiska samexistens mellan muslimska, kristna och judiska traditioner.

Andalusien

Det moriska arvet genomsyrar mycket av den andalusiska kusten och bidrar med allt från vackra detaljer på byggnader till urvalen på kryddhyllan. Hierba Buena, eller pepparmynta, hittar du färskt i knippor hos i stort sett alla frukt- och grönsakshandlare. Oliver finns i alla möjliga former och serveras vänligt till vinet på de chiringuitos (barer) som du hittar utplacerade längs strandpromenaden.

Till sist vill vi nämna de fantastiska ekologiska olivoljorna som vi lovar er att ni kommer få smaka på. Till surdegsbrödet, salladen och osten.

Följ med oss på nästa kraftresa till

SPANIENLäs mer & boka här